Comportament nonverbal

Start in nonverbal

Stii cum dupa o discutie cu cineva ai un sentiment anume? Fie ca a fost bine, fie ca ceva nu ti-a placut. Vorbesti cu un prieten dupa si ii spui “nu stiu ce sa zic…ceva nu a fost ok”. Acel “ceva” vine din comportamentul nonverbal al omului cu care ai interactionat.
Pe parcursul discutiilor avem gesturi inconstiente care traduc ce gandim si simtim cu adevarat. Nu multi sunt antrenati sa le “citeasca”, insa toti le percepem la nivel subconstient. Si ne influenteaza ce gandim si cum simtim legat de acea persoana.

Desi am studii in domeniu si am interactionat cu oameni in orice job am avut, mi-am dat seama de importanta si puterea nonverbalului abia dupa ce am invatat si am practicat observarea. Am verificat concluziile si am invatat si mai multe.
Este incredibil cat de expresivi suntem fara sa spunem nimic.

Vrei sa elimini bariere in comunicare, sa transmiti mai clar ce ai de spus, sa nu faci ceva care sa-l supere pe celalalt fara ca tu sa stii, sa influentezi o discutie, o negocieze, sa inchei o conversatie in avantaj psihologic? Comportamentul nonverbal este locul din care sa incepi.

Primul pas e sa iti ascuti simtul observatiei. Mai simplu pentru femei, cu mai multa perseverenta la barbati.
Apoi sa stii ce inseamna anumite gesturi si sa le corelezi cu situatia/contextul in care persoana observata se afla.
IMPORTANT! Nici un indiciu nonverbal nu are relevanta daca nu este luat in context!
Dupa ce stii ce si cum, urmeaza practica infinita. Este bine sa-ti placa sa observi pentru ca altfel este un consum mare de energie.

Spor la observat!