Comportament nonverbal, Consiliere Carieră

Nonverbal la interviu

Ti-ai dori sa stii inainte de interviu sa nu te joci cu parul in timpul discutiei. Da, e ceva ce intra la „sigur ca nu fac asta”. Si totusi aproximativ 20% dintre candidati fac acest lucru. Ce transmite acest gest intervievatorului? Nesiguranta.

Contactul vizual: ai crede ca toti stim cat de important este si facem acest lucru. Eh, nu chiar. Cam 70% din candidati au un contact vizual timid cu intervievatorul si asta transmite, din nou, nesiguranta.

Pentru ca ai foarte multe emotii este posibil sa te duci intr-una din extreme: fie zambesti prea mult din cauza nervozitatii, fie nu zambesti mai deloc. Ambele au acelasi rezultat negativ. Zambetul poate ajuta foarte mult in crearea unei atmosfere placute si deschise in timpul interviului.
Daca intervievatorul tau este unul mai neexperimentat zambetul tau va va ajuta pe amandoi. Plus ca iti pacalesti putin creierul sa creada ca totul e bine. Si ghici ce?! In curand chiar poate fi asa 🙂

Postura: prea pe spate, prea in fata, prea teapana, prea destinsa, prea inchisa etc. Toate transmit cate un mesaj in timpul discutiei si ce transmiti non-verbal te sprijina sau iti pune obstacole in comunicare.
Nu te apleca prea mult spre intervievator. Poate interpreta gestul in mod agresiv. Nu te lasa prea mult in scaun. Poti da impresia de indiferenta.

Este bine si normal sa gesticulezi in timp ce vorbesti, insa ai grija cat si cum. Gesturi prea multe (asa cum au cam 10% din candidati) pot distrage atentie interlocutorului de la mesajele transmise verbal. Gesturile prea ample, din nou, pot fi o distragere a atentiei de la ce spui. Avand in vedere sa, de obicei, stati la o masa, gesturile trebuie incadrate in context si adaptate.

Sunt multe de luat in calcul cand vine vorba de nonverbalul in timpul interviului si importanta gesturilor. Recomandarea mea este sa exersati prin simulari de interviuri si sa primiti feedback. Apoi integrati feedback-ul si incercati din nou. Pana iese asa cum va doriti.