Schimbare de comportament

Ne putem schimba ori ba?

Da! Raspunsul este DA! Asta ca sa evit introduceri de prost gust cum ar fi “click aici si afla raspunsul”.

O schimbare comportamentala inseamna sa inlocuiesti o reactie invatata de mult si exersata ani de zile. Ne inspiram din familie, scoala, prieteni, mediu in tot ceea ce invatam. Odata invatate reactiile, le tot folosim. Neplacerile apar pentru ca avem multe comportamente din copilarie, neadaptate situatiei actuale, si, evident, reactiile celorlalti nu sunt cele pe care ni le dorim.
Da, putem schimba comportamente. E nevoie de vointa si perseverenta, de incurajari si momente de bucurie ca ai reusit.
E ca schimbarea unei zale dintr-un intreg lant, care functioneaza asa de 20 de ani (de ex). Incetul cu incetul, functioneaza. Baby steps 🙂

Screen Shot 2015-11-18 at 09.19.20

Pe scurt care sunt pasii unei schimbari comportamentale:

– identificarea nevoii de schimbare. Momentul in care iti dai seama ca ceva nu e ok si, din pacate, nu poti da vina pe altcineva.
– acceptarea nevoii de schimbare. Chiar daca iti dai seama ca e nevoie, mai e nevoie de un pas pana la actiune: sa iti propui, tu, chiar tu, sa schimbi ceva la tine.
– urmeaza “cum” transformat in actiune. Aici lucrurile difera in functie de ce iti propui sa schimbi. Dar ideea e cam asa (ex.): iti propui sa asculti omul din fata ta fara sa-l intrerupi pana termina ideea. Asta e tinta. Ce trebuie sa faci e sa iti opresti reflexul de a-l intrerupe in mijlocul frazei. Iti vine fara sa-ti dai seama. Greul intervine in identificarea momentului in care sa tragi aer si sa continui sa asculti. Este un lucru simplu, dar care trebuie pus in practica.
– practica. Multa practica pentru a inlocui vechiul obicei cu unul nou. E nevoie de cateva luni in care sa pui in practica noul comportament pentru a-l inlocui pe cel vechi. Aici e nevoie de vointa si perseverenta. Nu e usor si te poti simti descurajat/a de multe ori. Daca vei continua sa depui efort, vei culege in curand roadele. Trust me 🙂
– sarbatorirea unui noi obicei :D. Te va face mai fericit/a si pe tine si pe cei din jurul tau. Merita sa faci pasul, orice iti propui sa schimbi la tine.

Trucul este disciplina. Odata ce ai invatat sa inveti comportamente noi, esti de neoprit!