Consiliere Carieră

Metoda cea mai bună pentru a-ți găsi noul job

Diferența de perspectivă este prezentă în tot ceea ce facem și tot ce ne înconjoară. Fiecare dintre noi vede lucrurile cu cel puțin câteva grade diferit (în cel mai bun caz).
Așa se întâmplă și cu cel mai bun mod de a ocupa un job. Și aici avem cele 2 perspective: cea a companiei care face angajarea și cea a candidaților.

În cazul companiei: se eliberează un post sau se dezvoltă și apare un post nou. Am nevoie de cel mai bun candidat pe care îl pot găsi.
Recruter-ul are de ales între mai multe canale/surse de candidați.

Ordinea preferințelor companiei este aceasta:

  •  referințe din cadrul companiei sau colegi din aria de HR
  •  urmatoarea sursă de încredere este LinkedIn sau alte platforme (chiar și locale cum ar fi BestJobs, eJobs) în care se face o căutare activă a candidaților potriviți
  • surse interne de CV-uri – de pe site-ul companiei sau CV-uri primite de-a lungul timpului pe adresa de mail
  • anunț online pe platforme de recrutare
  • agenție de recrutare

Să le luăm puțin pe rând:

  • referințele interne sunt o sursă rapidă și de încredere pentru a ocupa un post vacant. Este posibil să nu fie cel mai calificat candidat pentru job-ul respectiv, însă termenul de ocupare al postului este unul din indicatorii pe care HR-ul îi are în evaluarea personală si departamentală. Un alt motiv pentru care recomandările funcționează este că avem tendința să avem încredere în cineva cunoscut, pe care îl apreciem, și vom clasa mai sus un candidat venit din recomandare decât un CV primit pe site (cel puțin până la primul interviu, dar la care acest candidat a ajuns!).
  •  platformele online profesionale de socializare sau job-uri (LinkedIn, BestJobs, eJobs etc). Pe astfel de site-uri recrutorii pot căuta activ exact calificarile cheie de care au nevoie. Aici sunt baze de candidați pasivi pe care ei iși propun să îi atragă dacă îndeplinesc cerințele.
  • baza de CV-uri existentă este la îndemână și nu încarcă bugetul. Șansele ca CV-ul tău să fie găsit la o astfel de căutare sunt extrem de reduse și cel mai des întâlnit motiv este că această bază de date internă nu este foarte bine organizată. Dacă acea companie nu are un soft pe care să se poată baza în selectarea de CV-uri, căutarea într-o altfel de bază este anevoioasă. Ce te poate ajuta este un CV bine construit, care să aragă atenția recrutorului de la bun început.
  • anunțul online a fost o perioadă de timp foarte mult folosit (BestJobs, eJobs etc). Este o modalitate de a ajunge la foarte mulți candidați, însă valoarea acestora este scăzută. Numărul CV-urilor potrivite cu postul pentru un anunț este de maxim 20%. Adăugând și faptul ca anunțurile pe platformele existente s-au scumpit foarte mult, pentru companie acest tip de sursă de candidați nu mai este tocmai în top.
  • agenția de recrutare este o sursă la care companiile merg direct pentru a acoperi posturi cheie, posturi cu cerințe speciale sau volum. Volum nu înseamnâ neapărat că urmeaza să angajeze 100 de vânzători, ci poate și că la acel moment numărul de posturi vacante este prea mare pentru ca resursele umane interne să le poată acoperi în timp util.

 

În cazul candidaților: când ești în căutarea unui job cel mai la îndemână este să aplici online la anunțuri. Te așezi frumos în fotoliu și începi căutarea.
Șansa de succes este extrem de redusă și este posibil să dureze foarte mult până să îți găsești noul job în acest fel. Pentru ca și dacă ajungi la interviu, un candidat venit prin recomandare cu aceleași calificări ca ale tale va avea întâietate.

Și atunci, care este soluția? Networking is king! ?

Vorbește cu toți prietenii și cunoscuții tăi. Dă-le de știre că îți cauți un anume job, cere-le ajutor. Și amintește-le după o perioadă pentru că pentru ei nu este o prioritate și…tind să uite. Tot ce trebuie să faci este să îți crești șansele să fii în mintea cuiva care aude de un job potrivit.

Este un moment bun în an să te apuci de sunat 🙂