Relații de cuplu, Schimbare de comportament

Dă skip la “știu”

Știi când stai de vorbă cu cineva și, în timp ce acea persoană îți povestește, tu spui din când în când “da, da, știu”. În acel moment, deși nu ești (total) conștient de asta, ai dat deoparte ce are omul să-ți spună și deja ești cu gândul ce altceva sau la replica/întrebarea pe care vrei să o dai. Nu mai asculți cu adevărat.

Și ne mirăm cum de nu ne înțelegem unii pe alții. Cum de nu înțelegem aceleași lucruri uitându-ne la același film?
Vă propun un simplu exercițiu: când ai câțiva prieteni pe lângă tine, luați-vă 1-2 minute și scrieți toate cuvintele care vă vin în minte când auziți cuvântul “vacanță”. Apoi faceți o centralizare și vedeți de câte ori se repetă 1 cuvănt. Cu cât sunteți mai mulți, cu atât e mai distractiv.
Este un cuvânt atât de folosit și de bine cunoscut de toată lumea, încât ți-ai închipui că majoritatea se gandește cam la același lucru. Ei bine, NU! Fiecare vede vacanța în felul lui.
Pentru unii vacanță înseamnă să meargă la mare, pentru alții să petreacă până dimineață. Unii asociează vacanța cu mersul la țară și lucratul pe lângă casa bunicii pentru ca asta e relaxant pentru el. Pentru alții vacanță poate fi o perioadă în care să nu facă absolut nimic. Nici nu trebuie să plece de acasă, ci doar să stea. Eventual să se uite la filme toată ziua.
Când stai de vorbă cu un om și începi cu “da, știu” poate crezi că este un element de ascultare activă. Sunt convinsă că poți găsi alte elemente prin care să arăți că asculți și esti interesat de subiect.
A spune “da, știu” este o mică formă de mândrie care te împiedică să lași opinia celuilalt să se desfășoare pentru a o putea observa în întregime. Este ca și când te-ai uita la un tablou parțial acoperit, dar pentru ca seamană atât de bine cu ceva ce ai mai văzut, presupui că este fix acelați lucru.
Oferă-ți ocazia să fii surprins/ă. Vei descoperi că oamenii împărtășesc multe idei, insă fiecare are ceva al lui. Fii curios/curioasă și află cum este lumea celui din fața ta.
Indiferent de câți ani vă cunoașteți și ai impresia că nu s-a schimbat, privește persoana din fața ta cu “ochi noi” ca și când abia v-ați cunoscut.
Suntem ca un soft care își face update singur zilnic. Ține pasul și uită ce știai despre oamenii de lângă tine. Oferă-le șansa să îți arate cine sunt ACUM. Oferă-ți șansa să îi cunoști ASTĂZI.
Lasă-te surprins/ă astăzi ?