Relații de cuplu, Schimbare de comportament

Căsătoria de 5 ani

De ce lucrurile se schimbă pentru mulți după ce se căsătoresc? Ce se întâmplă?
Pare simplu: apare comoditatea. Te culci pe o ureche și te linisteste faptul că celalalt e “nevoit” să stea lângă tine, poate tolera mult mai multe având în vedere etapele procesului de divorț. Tindem să trecem cu vederea mai multe atunci când calea de ieșire este anevoioasă. Aceeași comoditate care se instalează după căsnicie este și cea care ne face sa rămânem până la refuz intr-o relație nefuncțională.

Dar dacă orice casnicie ar expira după 5 ani? Dacă ea ar putea continua doar cu acordul ambilor parteneri?
Daca s-ar putea prelungi cu doar încă 5 ani (deci cea mai lungă căsnicie ar putea fi de 10 ani)?
Oare am avea aceeași comoditate? Ne-am mai delăsa și am presupune că merge totul de la sine? “Și daca nu merge…și ce dacă”?

Ar fi cam ca la job: ai niște standarde de calitate și un nivel de implicare de atins în mod constant. Dacă nu le atingi, există repercursiuni. Așa e și în relație: nu faci ce făceai bine la început (de lene, de lipsa de dorința de a te ridica din fotoliu etc), există repercursiuni. Doar că ele sunt acum trecute cu vederea o lungă perioadă de timp.
Dacă ai ști că peste 5 ani, partenerul are ocazia să spună dacă mai vrea sau nu relația cu tine? Și dacă nu mai vrea, chiar nu mai ai ce face. Ai schimba ceva azi? Ai face ceva diferit?

Sunt puțini oamenii care se străduiesc să păstreze sau să crească gradul de interes, implicare intr-o relație pe parcursul ei. Astfel de lucruri sunt asociate cu începutul de relație. Dar dacă: fac ceva ce știu că-l face pe soțul meu fericit/soția mea fericită. El/ea este fericit/ă și eu mă bucur mult când văd cât de fericit e. Apoi continui să fac lucruri care știu că ii fac plăcere, iar în schimb primesc ce îmi face mie plăcere pentru că un om fericit este un om care dăruiește. De ce să nu ne facem unii pe alții fericiți? Chiar și cu puțin ajutor… 🙂