Schimbare de comportament

Anti-dezvoltare personală?

Am fost zilele trecute la o mini-conferință cu tema “Anti-dezvoltare personală”. Mi s-a părut interesant titlul, era susținut de un antropolog și m-am dus curioasă și cu mintea plină de întrebări.

După o oră de discuții, nu am primit nici o alternativă sau un motiv conform căruia dezvoltarea personală sau evoluția personală cum îi spun eu, ar fi un lucru dăunător sau ar fi o alternativă cu rezultate mai bune. S-a ajuns la concluzia că nu toată lumea are acces la astfel de cursuri/servicii. Ok…și?! Nici mâncarea nu ajunge la toată lumea și nu își pune nimeni problema că poate ar fi bine să nu mai mâncăm. Este exagerată conexiunea, dar am simțit nevoia să o fac.
M-am dus cu o mare curiozitate profesională și am plecat dezamăgită. Eficiența abordărilor pentru dezvoltarea personală nu a fost evaluată. Empiric vorbind, lectorul a putut spune doar că participanții “păreau mai fericiți și își aduceau familia și prietenii la o perioadă de timp”.
Care sunt principalele motive în jurul cărora se discută în abordările dezvoltării personale?
  • tu ești responsabil pentru viața ta și ce ți se întâmplă
  • valoarea/încrederea în tine vine din interior. Da, contează ce se întâmplă în jurul tău, dar nu este ceea ce te definește și îți arată cine și ce ești (dacă poți fi ceva sau cineva)
  • reconfigurarea vieții personale și profesionale pentru a te susține în noua direcție pe care ai îmbrățișat-o
De ce am fi interesați de o “anti-dezvoltare personală”?
Participanții la acel eveniment erau oameni care clar erau interesați de zona de dezvoltare / evoluție personală. Aveau o gândire critică bine dezvoltată, analizau informațiile, își doreau să înțeleagă. Era clar că fiecare participant încercase cel puțin o zonă de evoluție personală. Și atunci de unde interesul pentru tema dată?
William James, după o viață în care încercase să intre în grații tatălui său, să urmeze cursurile Facultății de Medicină de la Harvard și o călătorie prin Amazon plină de peripeții și pericole reale de moarte, a ajuns la o concluzie. Că își/îi mai dă o șansă și timp de 1 an de zile va aborda viața cu responsabilitate 100% față de ce se/i se întâmplă. Zis și făcut. Timp de 1 an de zile a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a schimba circumstanțele viații sale și a o aduce pe linia de plutire. Și-a spus că dacă după 1 an de zile de o astfel de abordare nu are nici o putere asupra vieții sale, atunci își va pune capăt zilelor.
William James este părintele psihologiei americane și a avut și are o influență fantastică în lucrările care au urmat.Realizarea și asumarea responsabilității vieții proprii este esențială pentru a putea schimba ceva. Cât timp cred că oricine sau orice altceva are putere de decizie asupra vieții mele, voi stagna sau voi regresa, voi găsi multe motive din cauza cărora lucrurile nu „se întâmplă”.
Ceea ce se așteaptă marea majoritate a oamenilor să se întâmple însă este departe de realitate. Mulți din cei care aleg calea evoluției personale se gândesc că vor ajunge următorul William James sau Oprah Winfrey. Și orice este mai jos, este prea jos. Și începi să te gândești că poate metoda nu este bună.
Fiecare dintre noi are ceva diferit și special. Asta nu înseamnă însă că toti suntem de nivel mondial și că dacă nu a auzit cel puțin jumătate de glob de tine, nu ai reușit.
Măsura după care îți evaluezi succesul / fericirea vieții este extrem de importantă!Unde vrei să ajungi? Ce vrei să obții? De ce vrei să obții acel lucru? Sunt întrebări la care ai nevoie de răspuns propriu, doar tu știi.
Cei care rămân pe calea evoluției personale sunt cei care fie și-au definit realist de la început așteptările, fie s-au adaptat pe parcurs și au stabilit ce înseamnă succes / fericire pentru ei.Pot fi banii, poate fi faima, poate fi să scrii despre ceea ce îți face plăcere chiar dacă asta nu te va face bogat. Poate fi orice. Și poți fi împlinit dacă TU atingi acel orice.
Interesul pentru anti-dezvoltare personală poate să vină din:
  • încercarea nereusită de a atinge standarde mult prea înalte
  • renunțarea mult prea rapidă de a schimba obiceiurile vechi cu unele constructive
  • descurajarea / demotivarea pe parcurs din diverse motive
Sigur mai pot adauga la această listă, însă nu despre asta este vorba. Ci despre a te înțelege, a te accepta și a avea curajul să spui ce înseamnă fericire sau succes PENTRU TINE. Uită de orice comparație, uită de orice parcurs al altcuiva și gândește-te la tine, ce te face pe TINE să te simți împlinit.
Când ai găsit răspunsul și ai curajul de a merge pe acea direcție, nu vei mai simți nevoia de alternative. Pentru că îți este bine. Până la următoarea treaptă a evoluției 🙂